V hrnci a na grilu

Máte rádi maso a nebo radši něco bez něj?

Bezmasá varianta na grilu
Kyperský sýr Halloumi podávaný s mixem listových salátů, zeleninou a pečivem.

grilovaný sýr Halloumi

Nebo radši steak z vepřové panenky s bylinkami

steak z vepřové panenky s bylinkami

A už jste ochutnali maso připravené metodou Sous-Vide?
Nebudu zatěžovat podrobnostmi, ty najdete na wikipedii, ale musím říci, že maso připravené ve vakuu je neskutečné jemné, křehké a šťavnaté.

vepřová panenka sous-vide
vepřová panenka sous-vide

Nyní připravujeme tímto způsobem krůtí prsa a vepřové panenky.

Určitě to stojí zato,  přijďte ochutnat do VESELé KOZIčKY.

 

Potraviny a chemie

Ať si říká kdo chce co chce, při pohledu na složení některých potravin v obchodech vždy přemýšlím,

kde končí složení potraviny a začíná složení obalu.

Klára se již dlouho věnuje sledování složení potravin, a to se samozřejmě promítá i do naší práce.

Jak vždycky říká
„Co bych nedala nám a našim dětem, nedostanou ani naši hosté“,
tolik si jich váží.

Prostě u nás není na prvním místě množství, za co nejméně peněz, ale OPRAVDOVÁ kvalita potravin, jejich složení, chuť a konečný výsledek toho, co dostanete na talíři.
I tak se ale snažíme, aby to byl vyvážený poměr cena – kvalita.  Vždy jde hlavně o to aby host dostal co nejvyšší možnou kvalitu za přijatelnou cenu.

Chemie v jídle

BEZ čeho všeho se u nás obejdeme?
Potraviny a jejich složení sledujeme již na vstupu, tedy ještě dříve než je vůbec nakoupíme.

A tak u nás nenajdete nic v čem by byl obsažen přidaný glutaman a to ani skrytý pod různými názvy jako třeba například kvasničný extrakt atp.
V uzeninách byste jen těžko hledali škrob natož pak modifikovaný. Ten nenajdete ani v mléčných výrobcích kam prostě nepatří. Výjimku tvoří snad jen puding a veganské sýry 😉
Můžete se spolehnout, že u nás v jídle nenajdete azobarviva. A nebereme na milost ani Annatto, které se tak hojně používá k barvení sýrů. Nebo různá umělá sladidla jako třeba Aspartam a jemu podobné.

Samozřejmě u nás nenajdete palmový tuk a jak to jenom jde vyhneme se glukózo-fruktózovému sirupu a to hlavně v nápojích, uzeninách a podobně. 

O tom co škodí a co je v pohodě se informujeme (mimo jiné) na portále FÉR potravina, kde i vy můžete zjistit čemu se máte vyhnou.

logo-fer-potravina

Odborné otázky konzultujeme s Ing. Hanou Stříteckou, Dis. Ph.D. 
odbornicí na chemii v jídle a výživu. 

Výběrová káva

Ve VESELé KOZIčCE

pro vás připravujeme jednodruhovou výběrovou kávu
alternativními způsoby přípravy
.

Teď si asi říkáte, co to je, ta výběrová káva?

Buďto si můžete na Wiki přečíst strohou definici toho co je výběrová káva, nebo ucelenou informaci nastudovat třeba na webu Vokafi  nebo Kávové listy. Včetně toho co jsou alternativní způsoby přípravy. A jak se liší od přípravy Espresso.

Ale úplně nejlepší  bude přijít, a ochutnat ji.

Rádi vám pomůžeme s výběrem a zasvětíme vás do tajů výběrové kávy.

Věřte, že budete sami překvapeni novým kávovým zážitkem.

Tak přijďte, těšíme se na vás. Klára & Pepan

filtr coffee
epresso & tonic
alternativ brew
V60 drip
chemex

Kde se v Jičíně nasnídat?

Vstáváte o víkendu později?
Dali byste si vydatnou snídani, ale nechce se vám s tím dělat?
Buďte v klidu, to už máte pořešené!

Stačí přijít do VESELé KOZIčKY.

Každou SOBOTU a NEDĚLI ráno, od 9:00 hodin, pro vás snídani připravíme.

A co máte rádi ke snídani?
Jsou to sázená vejce, sýry, grilovaná norimberská klobáska nebo pečené fazole. Opečená slanina a vídeňský párek.  Nebo radši jogurt a cereálie?
A co takhle naše domácí bábovka, k tomu trochu marmelády a zakysanou smetanu.
Kávu, čaj a nebo kakao?

Micro raut

Pro účastníky akce I/O Extended 2018 Jičín

jsme připravili několik chuťovek ve formě finger food. A protože účastníků bylo opravdu málo, zvolili jsme formu micro rautu.

Ve fotogalerii se můžete podívat na pár fotek. No škoda že jste nemohli ochutnat. Tak třeba na další akci.

Kam na oběd v Jičíně?

Jste v Jičíně, máte chuť na něco dobrého, a hotovky typu vepřo-knedlo-zelo nebo svíčková nejsou tím co byste chtěli k obědu.

A říkáte si "kde se dobře najíst v Jičíně?"

Máme pro vás výbornou alternativu. Galettes neboli palačinky se slanou náplní jsou tím co vás nasytí a budete se cítit skvěle.

A čím že se tedy francouzské slané palačinky z Bretaně plní?

Ve Veselé Kozičce používáme přirozené potraviny vysoké kvality, bez zbytečných ÉČEK a chemie. A tak můžete ochutnat Prosciutto Di Parma úplně bez konzervantů, ručně soleného norského uzeného lososa, šunku nejvyšší jakosti, back bacon neboli britský typ slaniny.

Ze sýrů vám nabídneme Goudu 48%, sýr s modrou plísní Niva premium 60% nebo Gorgonzola, Mozzarella, Brie, Ricotta, Grana Padano nebo zakysaná smetana s čerstvými bylinkami. Nebo také olivy, sušená rajčata, baby špenát, cibuli, tomaty.

Přijďte objevit kouzlo galettes, příjemně vás překvapí.

Galette bacon, niva, cibule
Galette šunka sýr vejce

Crêpes

Crêpes (palačinka na sladko o průměru 37 cm) opravdu není malý dezertíček po O 😉

Takže kdo rád k obědu nebo svačině sladké, je na pravé adrese.

A s čím si ji dát?

 

70% rozpuštěná čokoláda, strouhaný kokos, čerstvé ovoce, javorový sirup v BIO v kvalitě „A“ , agáve sirup, marmelády, tvaroh ochucený cukrem a pravou vanilkou, cukr s mákem nebo skořicí, vanilkovou zmrzlinou Häagen-Dazs a tak.

V kreativitě se meze nekladou a záleží jen na vaší fantazii a přání.

Vše samozřejmě bez nebezpečných éček, bez barviv, zmrzlina opravdu ze smetany a ne z náhražek a tak.

Crêpes
Crêpes

A znáte Galettes? Přečtěte si i o nich!

Galettes

"palačinka na slano"

Dá se říci, ale není to tak úplně palačinka jak ji znáte běžně z domu.

Už jen její průměr se liší, jelikož má kolem 40 centimetrů a směle si ji můžete dát k obědu a nemyslím, že byste měli hlad. Geletes jsou jídlo vydatné, ale přitom lehké. Je to taková příjemná změna a výborná alternativa k tomu co si člověk dává běžně k obědu.

Čím se Galette plní?

Galette se dá plnit mnoha dobrými potravinami a jejich kombinací.

  • Norský uzený losos, ručně solený, bez barviv,
  • Prosciuto Di Parma - pouze z masa a soli bez konzervantů,
  • Bacon (pravá anglická slanina)
  • sýr Gouda 48%, Niva 60%, Mozzarella, Ricotta
  • sušená rajčata, velké zelené olivy, zelenina atd.

 

Galette

Jak kombinovat?

Buďto se inspirujete nabídkou v menu...

  • Uzený losos, zakysaná smetana s bylinkami
  • Prosciuto Di Parma, Mozzarella, čerstvý špenát
  • Vejce, sýr Gouda 48%, dušená šunka nejvyšší jakosti 94 % masa
  • Sýr Gouda 48%, dušená šunka nejvyšší jakosti 94 % masa
  • Sýr s modrou plísní Niva 60%, dušená šunka nejvyšší jakosti 94 % masa, čerstvý špenát
  • Ricotta s čerstvými bylinkami, strouhaný sýr Grana Padano
  • Sýr s modrou plísní Niva 60%, opečená RINGA Bacon slanina, cibule
    (můj favorit)
  • Mozzarella, olivy, sušená rajčata

 

Nebo si nakombinujete podle sebe a je to.

A pokud radši sladké, tak máme pro vás Crêpes.

Galette
Galette

Hledáme nadšence do jídla bez chemie

Baví tě vaření z přirozených potravin, jsi komunikativní a rád/a v kontaktu s hosty?
U nás na „to“ nutně nepotřebuješ papír (vzdělání) a praxi v oboru. Důležité pro nás je se ztotožnit s tím, co děláme, chápat a ctít naši filozofii, radost z práce, kreativita a hlavně úsměv.

Pokud ti říká něco domácí chléb ze žitného kvasu bez droždí, marmeláda bez glukózo-fruktózového sirupu, jídlo bez glutamanů, barviv a podobně, tak si určitě budeme rozumět.
Vše ostatní si už ukážeme a naučíme tě.

Co od tebe očekáváme?

  • Věk minimálně 18 let
  • Pracovitost, pečlivost, zájem o trendy
  • Ochotu s námi vytvářet něco nového a odlišného (v gastronomii i v přístupu k hostům)
  • Nástup možný ihned
    (Není vhodné jako brigáda na odpoledne po škole, potřebujeme tě tu na celý den)

Je tohle práce tvých snů?

Tak nám hned napiš pár vět o sobě na email info@veselakozicka.cz
a domluvíme se co a jak.

Těšíme se na tebe ♥ Klára & Pepan